Terho Asikainen


Terho Asikainen

  • hämeenlinnalainen viulisti
  • kansanmuusikko
  • musiikkipedagogi

Olen aloittanut viulunsoiton opinnot Hämeenlinnan Musiikkiopistossa vuonna 1977. Oltuani välillä työelämässä muualla palasin viulunsoiton pariin 2000-luvun lopulla ja valmistuin viulunsoiton opettajaksi ja musiikkipedagogiksi (AMK) joensuulaisen Karelia-ammattikorkeakoulun kansanmusiikin linjalta vuonna 2016.

Opintoihini sisältyi puolen vuoden mittainen vaihto-opiskelu Ole Bull -akatemiassa Norjassa, jolloin perehdyin norjalaiseen kansanmusiikkiin ja hardangerviulun soittoon.


Minulla on kokemusta viulunsoitosta useissa eri kokoonpanoissa. Olen ollut viulistina mm. joensuulaisen kansantanssiseura Motoran orkesterissa ja Kiviveneh-yhtyeessä, joka esitti uutta karjalankielistä folk-musiikkia. Perinteisen viulun lisäksi olen soittanut jouhikkoa sooloesityksissä, alttoviulua Hämeenlinnan kaupunginorkesterissa ja hardangerviulua norjalaisyhtyeessä Voss Spelemannslag.


Tällä hetkellä esiinnyn aktiivisesti Duo Naapurit -kokoonpanossa harmonikkataiteilija Anita Lehdon kanssa sekä Petty Pilgrims -yhtyeessä, joka esittää omia suomennoksiaan irlantilaisista ja pohjoisamerikkalaisista sävelmistä.


Olen myös hämeenlinnalaisen Tarinateatteri Tässän muusikko, soitan Jukka Salmisen yhtyeessä ja esiinnyn sooloviulistina. Soolokeikoillani esitän myös runonlaulua, muuta arkaaista kansanmusiikkia ja vapaata improvisaatiota, joista voit kuunnella esimerkkejä Soundcloudista.


Vahvuusalueeni muusikkona ja pedagogina liittyvät improvisointiin ja yksilöllisen, luovan musisoinnin tukemiseen. Kansanmusiikin ammattilaisuus ei tarkoita ainoastaan perinteisten sävelmien toistamista, vaan valmiuksia musiikin tulkitsemiseen luovalla ja persoonallisella tavalla. Olen ohjannut opiskelijoitani sekä arkaaisen että vapaan improvisaation harjoittelussa, ja ohjaan myös Vanajaveden Opiston Vopparit -ryhmiä, joissa keskitytään yhteissoittoon ja sovittamiseen. Sävellykseni Maaliskuun sottiisi sai toisen palkinnon Perinnearkun jamisottiisisävellyskilpailussa vuonna 2013.